Goed Voorbereid Het Water Op

Categories Materiaal

Voor je het water opgaat is het er belangrijk om je goed voor te bereiden. Je wilt namelijk niet voor onverwachte verrassingen komen te staan als je midden op het water zit. In dit artikel geef ik een aantal praktische tips om jouw zeiltocht zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden. Ook noem ik een aantal websites die eigenlijk niet mogen ontbreken voordat je aan jouw tocht begint.

De basics

Voordat je het water op gaat zijn er een aantal zaken die absoluut noodzakelijk zijn. Zo is het belangrijk om altijd even het weerbericht te checken. Zo weet je altijd welk weer je die dag kunt verwachten en of het wellicht verstandig is om nog even te wachten voordat je het water op gaat.

Zeilen is onlosmakelijk verbonden met weer en wind. Om die reden is het simpelweg niet altijd mogelijk om te gaan zeilen. Bereid je dus goed voor door het weerbericht te controleren en blijft dit ook regelmatig doen naarmate de dag vordert. Het kan namelijk zijn dat een onschuldig ogend buitje zich in de loop van de dag weet te ontpoppen tot een serieuze storm. Blijf dit dus in de gaten houden!

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om je te kleden naar het weer. Is het hoog zomer en verwacht je louter zon heel de dag? Dan is het verstandig om een zonnebril te dragen, een petje op te zetten en je goed in te smeren met zonnebrandcrème. Je winterse zeilpak kun je op zo’n dag gerust thuis laten. Andersom is het ook belangrijk om genoeg warme en droge kleding mee te nemen als er minder lekker weer wordt voorspeld.

Neem ook voldoende eten en contant geld mee tijdens je zeiltocht. Je weet van tevoren immers niet precies waar je aan gaat leggen en wat je op deze locatie kunt verwachten.

 

Handige tools

Een hele handige tools voor het controleren van het weerbericht is Windguru. Op deze site kun je zeer nauwkeurig het weerbericht bekijken, verspreid over heel de dag. Zo zie je dus precies welk weer en welke windkracht je kunt verwachten op ieder moment van de dag.

Heb je behoefte aan een iets minder technische weer-omgeving? Dan kun je ook altijd terecht op de website van Weeronline. Deze website is een stuk minder uitgebreid dan Windguru, maar geeft nog steeds een zeer nauwkeurig weerbericht.

Kortom, bereid je goed voor voordat je het water op gaat. Check het weerbericht en neem de juiste uitrusting mee. Heb je nog vragen of opmerkingen aan de hand van dit artikel? Stel ze dan gerust in de reacties hieronder, dan beantwoord ik ze zo snel mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *