RYA Diploma systeem

Categories Diplomering

De RYA-zeilcursussen zijn vaak het uiteindelijke doel van veel aspirant-zeilers. Het zijn algemeen bekende, zeer gerespecteerde kwalificaties wereldwijd, die de ervaring en competentie als schipper bewijzen. RYA staat voor Royal Yachting Association en vindt haar oorsprong in Engeland.

Niveaus

De verschillende niveau’s die onderscheiden worden zijn: Start Yachting, Competent Crew, Day Skipper, Coastal Skipper en Yachtmaster. Yachmaster is een bekende, zeer gerespecteerde kwalificatie wereldwijd, die je ervaring en competentie als schipper dan ook absoluut bewijst.

De RYA reeks van diploma’s begint bij de Start Yachting cursus. Dit is een korte cursus voor onervaren zeilers om kennis te maken met de sport en te kijken of het bevalt op een zeilboot. Op het einde van de cursus heb je ervaring met het besturen van een jacht, zeilhandling, lijnenwerk en ben je je bewust van de veiligheid aan boord.

Competent Crew is al een stapje hoger. Deze cursus is bedoeld voor beginners en degenen die graag actieve bemanningsleden willen worden in plaats van alleen passagiers.

Voor de serieuzere zeiler is er de Day Skipper cursus. Dit is een cursus voor aspirant-schippers met enige jachtervaring en elementaire navigatie- en vaarvaardigheden.

Vervolgens kun je starten aan de Coastal Skipper cursus. Bij de start van deze cursus wordt verwacht dat je reeds beschikt over geavanceerde schipperstechnieken. Deze cursus is dan ook bedoeld voor zeilers met veel kennis van het zeilen zelf, maar ook kunnen navigeren. De cursus is uitermate geschikt als je langere kustpassages af wilt afleggen, overdag of ‘s nachts.

Yachtmaster is het meest prestigieuze en hoogst haalbare diploma.

Verpicht of niet?

Formele trainingen zijn niet verplicht om een ​​certificaat te behalen. In plaats daarvan kun je jezelf, op voorwaarde dat je over voldoende ervaring en zeemijlen beschikt, starten aan een examen om je vaardigheden en kennis te testen. Veel kandidaten kiezen er echter voor zichzelf eerst voor te bereiden op het examen door een cursus te volgen bij een  RYA-trainingscentrum zodat zij zich zo goed mogelijk voor kunnen bereiden op het examen.

Naast deze RYA-bekwaamheidsbewijzen bieden veel trainingscentra en aangesloten clubs ook tests voor het “International Certificate of Competence” (ICC). Dit is een certificaat dat wordt voorgeschreven door pleziervaartuigen die veel Europese landen bezoeken.

Het is dus niet verplicht om als schipper van een plezierjacht in het bezit te zijn van een RYA-certificaat. Een ICC diploma is in veel landen al voldoende om een boot te huren voor een korte of lange zeiltocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *