Vaarbewijs Nodig of Niet?

Categories Diplomering

Een vraag die ik vaak voorbij hoor komen is: Wanneer heb ik nou eigenlijk een vaarbewijs nodig en wanneer niet? Daar ga ik je in dit artikel meer duidelijkheid over geven.

De basisregel is eigenlijk heel simpel: het vaarbewijs is verplicht voor een waterscooter, jetski, of motorboot die vol gas harder kan dan 20 kilometer per uur door het water. Ook is het vaarbewijs verplicht voor schepen langer dan 15 meter en voor de beroepsvaart.

Vaarbewijs 1 en 2

In Nederland wordt er onderscheid gemaakt tussen het vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2. Het belangrijkste verschil tussen beiden is het gebied waar het vaarbewijs geldig is. Met Vaarbewijs I mag je bijvoorbeeld alleen op rivieren, kanalen en kleine meren varen.

Als je in het bezit bent van vaarbewijs 2 (= vaarbewijs 1 + 2) is het ook toegestaan om te varen op de grote wateren varen, zoals op de Waddenzee, de Oosterschelde, de Westerschelde, de Eems en Dollard, het IJsselmeer, het IJmeer en het Markermeer. Zie onderstaande afbeelding :

Kosten en locaties

Deelname aan het examen voor het vaarbewijs 1 kost €42,-. Er zijn veel online cursussen beschikbaar om je goed voor te bereiden op dit examen. Kosten voor een online cursus bedragen ongeveer €70,-. Voor iets meer dan honderd euro kun je dus al in het bezit zijn van het vaarbewijs 1.

Het examen wordt op één van de vijf examenlocaties afgenomen: Alkmaar, Den Bosch, Dordrecht, Zoetermeer of Zwolle.

Buitenland

Het vaarbewijs 1 zoals deze in Nederland wordt uitgegeven staat gelijk aan het internationaal erkende International Certificate of Competence for inland waters. Er is dus geen extra actie vereist als je bijvoorbeeld in het buitenland een boot wilt huren met een Nederlands vaarbewijs.

Leeftijd

De minimumleeftijd voor deelname aan het examen voor het vaarbewijs 1 is 18 jaar. Onder zeer specifieke voorwaarden is het ook mogelijk om examen te doen onder de 18 jaar. Voor meer informatie hierover kun je de website van het Vaarbewijs bezoeken. Bent je geslaagd, dan krijg je een uitslagbrief. Iedereen die de Nederlandse taal beheerst mag het examen doen. Je hoeft niet Nederland woonachtig te zijn en ook niet de Nederlandse nationaliteit te hebben.

Groot Vaarbewijs

Het Grote Vaarbewijs is verplicht voor schepen met een lengte van tenminste 40 meter. Ook voor schepen met meer dan twaalf betalende passagiers is het Groot Vaarbewijs een vereiste. Evenals voor schepen die gebruikt worden om een schip met een lengte van 20 meter of meer te slepen, te duwen of langszij vast mee te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *