Welke Boot Moet Ik Kopen?

Categories Materiaal

Het kopen van je eerste jacht heeft de potentie om ontmoedigend te zijn, vooral gezien de ruime keuze aan maten, leeftijden en stijlen van boten die er beschikbaar zijn. Een koele en analytische aanpak stelt je echter in staat de keuzes te beperken tot een verstandige shortlist, zodat je vervolgens jouw eerste jacht in een mum van tijd uit kan kiezen.

De eerste stap is om een ​​duidelijk idee te krijgen van de soort zeiltochten waarvoor je de boot wilt gaan gebruiken. Wil je liever relaxt varen om in het weekend even bij te komen van een drukke werkweek, of zet je liever je tanden in de uitdaging van lange passages?

Met wie ga je zeilen?

Met wie verwacht je het meest te gaan zeilen? Dit is ook een belangrijke factor – als je een groep vrienden hebt die al bekwame zeilers zijn is dat uiteraard een andere situatie dan degenen die met onervaren leden van hun eigen gezin willen varen. Zodra je antwoorden op deze vragen hebt, kunt je een gefundeerde beoordeling maken van de belangrijkste eigenschappen die je echt nodig hebt. Ook is het van belang om te overwegen of je een boot met of zonder kajuit wilt. Ben je van plan om te overnachten op de boot? Of wil je hem alleen voor dagtochten gebruiken?

Budget

In tegenstelling tot het kopen van andere dure items, zoals een vervangende auto, moet de aankoopprijs van een boot iets lager zijn dan het totale bedrag dat u vooraan wilt uitgeven. Bijkomende initiële kosten omvatten een onderzoek, verzekering, vernieuwing van verouderde uitrusting, plus de kosten voor liggeld en andere havenzaken. Het is ook belangrijk om een realistisch jaarlijks budget te berekenen. Bij de aanschaf van een boot komen namelijk altijd onverwachte kosten kijken. Het is daarom belangrijk om de boot vooraf zeer goed te inspecteren en bij twijfel is het altijd aan te raden om een expert in te schakelen die met je meekijkt of de boot die je op het oog hebt nog onzichtbare mankementen heeft.

Juridische procedures

Zodra je een geschikte boot hebt gevonden, is de volgende fase om een bod te doen, afhankelijk van een geslaagd onderzoek, een bewijs van eigendom, goedkeuring van de financiering (indien van toepassing) en bewijs van de btw-betaalde status.

Een schriftelijk contract is in deze fase van essentieel belang en gaat meestal gepaard met een aanbetaling van 10 procent. Als de boot wordt verkocht via een makelaar die lid is van de een branchevereniging kan hij je vaak helpen bij het rondkrijgen van de financiering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *