Zeezeilen vs Zeilen op Binnenwater

Categories Zeilgebieden

Binnen het zeilen zijn twee zeer belangrijke takken te onderscheiden, namelijk: zeezeilen en zeilen op binnenwater. Zoals de naam al doet vermoeden zeil je bij zeezeilen op zee en dus bijna altijd op zout water, terwijl het zeilen binnenwateren vaak op zoet water is. Denk hierbij aan meren, plassen en rivieren.

In dit artikel lees je meer over de verschillen tussen zeezeilen en zeilen op binnenwater.

De verschillen

Voor het zeilen op zee is een goede voorbereiding uiterst belangrijk. Bij het zeilen op zee komen erg veel andere aspecten kijken dan bij het zeilen op binnenwateren. Zo dient er bij het zeilen op zee rekening gehouden te worden met stroming, getijden en het al dan niet doorkruisen van “shippinglanes” (drukke vaarroutes voor vrachtschepen).

Diploma’s die behaald zijn voor binnenwateren zijn dus uiteraard niet geldig voor het zeilen op zee. Het grootste verschil tussen het zeilen op binnenwateren en het zeilen op zee is wellicht wel dat er bij het zeilen op een meer altijd wel een referentiepunt op de kade is om naartoe te varen. Op zee ben je al snel een eind uit de kust en heb je dit dus niet. Het is daarom belangrijk dat de boot beschikt over goede navigatieapparatuur.

 

Diplomering

Om goed voorbereid de zee op te gaan is het ook verstandig als meerdere bemanningsleden beschikken over de juiste diploma’s. Dit kunnen zowel CWO zeezeil-diploma’s als RYA diploma’s zijn. Over deze twee soorten diploma’s zijn twee speciale artikelen gewijd. Mocht je hierover dus meer informatie willen, dan kun je deze artikelen verder op de website vinden.

Naast diploma’s die de zeiler technisch meer bekwaam maken is het ook van belang dat minimaal een persoon op de boot beschikt over de juiste vaardigheden voor het gebruik van de marifoon. Dit instrument is erg belangrijk bij het aanlopen van een haven. De marifoon wordt namelijk gebruikt om contact te leggen met de haven waar men wilt gaan aanleggen.

Bij het tijdig en goed contact leggen met de havenmeester kan de haven op een veilige manier binnengevaren worden en is de boot en bemanning verzekerd van een plekje.

Kortom, er bestaat veel verschil tussen zeezeilen en zeilen op binnenwater en als je nog geen ervaren zeiler bent is het dus handig om je goed voor te bereiden als je de zee op gaat. Heb je nog vragen of opmerkingen aan de hand van dit artikel? Stel ze dan gerust in de reacties hieronder, dan beantwoord ik ze zo snel mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *