Zeilcursussen voor Volwassenen

Categories Uncategorized

Zeilcursussen voor Volwassenen

Als je als volwassene een zeilcursus wilt volgen dan heb je verschillende opties. Zo kun je kiezen voor de meest gangbare zeilcursussen die in Nederland worden aangeboden, namelijk door het CWO (Commissie Watersport Opleidingen). Bijna elke zeilschool in Nederland biedt CWO cursussen aan. Afhankelijk van het type boot zijn er verschillende diploma’s te behalen, vaak van CWO 1 t/m 4, waarbij 1 het laagste diploma is en 4 gelijk staat aan instructeurs niveau. Meer informatie kun je lezen in het artikel over het CWO.

Een andere optie is om te leren zeilen op zee. Ook voor zeezeilen biedt het CWO cursussen aan, maar een meer gangbaar en internationaal erkend opleidingsinstituut voor zeezeilen is RYA (Royal Yachting Association). Binnen de RYA worden grofweg vijf verschillende gradaties onderscheiden. De eerste is RYA Start Yachting. Dit is een absolute beginners cursus voor mensen die nog nooit gezeild hebben. De reeks diplomeringen eindigt bij Yachtmaster. Dit is het hoogst haalbare, internationaal erkende diploma voor zeilers.

Meer over het RYA systeem kun je lezen in het artikel over de RYA.

Na het kiezen van de juiste cursus

Als je een voor jou geschikte cursus hebt gevonden is het belangrijk om uit te zoeken waar deze wordt aangeboden en waar je deze wilt gaan volgen. De RYA cursussen worden bijvoorbeeld maar op een zeer beperkt aantal plekken in Nederland aangeboden. Wel is het mogelijk om deze cursussen in het buitenland te volgen. Je kunt dit bijvoorbeeld goed combineren met een vakantie.

Indien je kiest voor een CWO cursus kun je deze op veel verschillende plekken in Nederland volgen. Houd bij het kiezen van de zeilschool vooral rekening met het seizoen. In het hoogseizoen kan het erg druk zijn en liggen de prijzen voor een zeilcursus over het algemeen een stuk hoger dan buiten het seizoen. Ook kan het in het hoogseizoen erg druk zijn op de zeilscholen. Dit komt doordat er ‘s zomers veel zeilkampen worden georganiseerd.

Wil je als volwassene dus niet constant tussen de kinderen zitten, dan is het aan te raden om vooraf eerst goed research te doen.

Privé zeillessen

Ook is het bij veel zeilscholen mogelijk om privélessen te nemen. Je kunt dan zelf het tempo van de lessen bepalen. Wil je snel veel diploma’s halen dan zul je echt moeten aanpoten en zul je de instructeur hierop moeten wijzen. Uiteraard is het ook mogelijk om de lessen op een relaxter tempo te doorlopen en het meer te zien als een vakantie waar je ook nog iets van opsteekt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *